contedeloyoFlamenco is een muziek- en dansgenre dat onlosmakelijk verbonden is met de Spaanse cultuur en waarin het uitdrukken van gevoelens, van wanhoop tot vreugde, centraal staan. Het is ontstaan gedurende de 19e eeuw met name in de zuidelijke delen van Spanje.

De basis van de flamenco wordt gevormd door de cante, de flamencozang, begeleid door de flamencogitaar en palmas (het klappen). Tegenwoordig worden ook veel andere instrumenten als viool, piano, cajon (percussie instrument) en fluit toegevoegd. De baile flamenco, de flamencodans, is expressief en krachtig. Kenmerkend zijn de vaak sierlijke handbewegingen en het snelle voetenwerk.

Het compás van de flamenco is de onderliggende ritmische structuur die bij een specifieke flamencostijl (palo) hoort. Elke flamencostijl onderscheidt zich door melodie, ritme, tempo en opbouw. Er bestaan ook stijlen die zonder een vast compás gespeeld of gezongen worden. Schattingen van het aantal flamencostijlen lopen uiteen van 30 tot 100.

Elke flamencostijl heeft een eigen naam en een eigen karakter. Zo heb je bijvoorbeeld de Soleá (met een compás in 12 tellen), afkomstig van het Spaanse woord ‘soledad’ dat eenzaamheid betekent en vaak ingetogenheid en somberheid uitdrukt. In de Alegrías daarentegen staan gevoelens van blijdschap en vreugde centraal. Andere veel gezongen en gedanste stijlen zijn o.a. Bulerías, Tangos, Seguiriyas, Fandangos, Sevillanas.